De kleiputten vandaag

Vandaag zijn de kleiputten nog steeds een prachtig stukje natuur waar je op allerlei manieren rust kan vinden en ontspannen. Meer dan 83ha vrije natuur waar o.a. mountainbikers, vissers, wandelaars en ruiters hun plekje hebben gevonden. Ook de scholen en jeugdbewegingen uit de buurt vinden vlot hun weg erheen, want de open plekken, dichte bosjes en open berkenbossen bieden hen heel wat speelmogelijkheden. De vele heuvelrugjes en hoogteverschillen zorgen overal voor rust en nieuwe ontdekkingen.

Bosje met pad
© Frank Van Houtte

In het noorden loop je de kleiputten binnen langs de ‘Trage Weg’. Deze biedt je onmiddellijk een prachtig uitzicht over de nog altijd actieve kleigroeve van Wienerberger. En achter de volgende bocht krijg je plots de wijdse bossen en plassen te zien die het gebied sieren.

Zicht op actieve kleigroeve vanop Trage Weg
Uitzicht over de kleigroeve van Wienerberger. © Frank Van Houtte

Ook langs het zuiden kan je al snel een prachtig uitkijkpunt beklimmen: de Hoogstraat eindigt boven met een merksteen waarop enkele verre bezienswaardigheden staan aangegeven. Bij goed weer kan je zelfs het Atomium zien! Maar dichterbij heb je een prachtig zicht op het buurgebied van Natuurpunt en de kleiputten zelf.

Uiteraard zijn er nog de ontsierende littekens uit het verleden: de kleiputten zijn als stort gebruikt en dat is nooit opgeruimd. Het asbeststort is, zelfs met de voorlopige maatregelen die dit jaar werden getroffen, nog steeds een gevaar voor de volksgezondheid. Er ligt nog altijd asbest bloot op de hellingen en dat zal er de komende jaren niet op verbeteren als door droogtes in de zomer asbest kan opwaaien en felle regenbuien in herfst en winter de aarde verder wegspoelt. Daarom eisen wij een dringende en grondige aanpak van dit stort. De bewarende maatregelen zoals ze nu worden toegepast zijn ruim onvoldoende en houden ook moeilijk stand; slechts 3 maanden nadat de folie en grondlaag werden aangebracht spoelden hiervan al grote delen naar beneden. En de winter moet nog komen… En zolang deze sanering niet is afgerond, kan de natuur zich hier ook niet herstellen én blijft dit deel ontoegankelijk.

Gelukkig kan je voorlopig net naast deze omheining nog volop genieten van de vele wandelpaadjes, de kronkelende Molenbeek met de duizenden kikkers en salamanders die hier elk jaar hun broedplaats terugvinden en de vele vogels en dieren die eveneens genieten van de pracht die de natuur hier te bieden heeft.